Achizitii ECO


Categorii


Produse de curatenie

Curatenie

Articole de imbracaminte

Imbracaminte

Bricolaj

Bricolaj

Echipamente electronice

Electronice

Produse de acoperire a podelelor

Podele

Mobilier

Mobilier

Produse  de gradinarit

Gradina

Echipamente de uz casnic

Electrice

Lubrifianti

Lubrifianti

Hartie

Hartie

Alte obiecte de uz casnic

Uz casnic

Servicii

Servicii
Ghidul produselor ECO


Despre Achizitii ECO

"Achizitiile publice ecologice sunt procesele prin care achizitorii publici iau in considerare factorii de mediu atunci cand cumpara produse, servicii sau lucrari, cu scopul de a reduce impactul asupra sanatatii umane si asupra mediului inconjurator."   

Comisia Europeana

Despre Achiztii ECO

La nivel european, asistam de mai multi ani la o suita de actiuni care au ca tinta reducerea modelelor non-durabile de productie si consum. Aceste actiuni sunt o consecinta directa a preocuparii tot mai crescute a administratiilor europene pentru dezvoltarea durabila.
Printre aceste actiuni, se regasesc si acelea privind introducerea de aspecte de mediu in managementul public. Nevoia de a adopta un mod durabil, ecologic, de a face achizitii publice deriva din realitatea conform careia comunitatile de pe intreaga planeta se confrunta cu consecintele dramatice produse de schimbarile climatice, exploatarea excesiva a resurselor naturale si amenintarile asupra biodiversitatii. Obisnuinta noastra de a consuma in mod nedurabil, fara considerarea efectelor pe termen lung, este problema cheie din care deriva toate celelalte probleme mentionate anterior.

Achizitiile ecologice – cheltuirea banului public in mod responsabil pentru produse, servicii si lucrari care contribuie la dezvoltarea durabila – trebuie, prin urmare, sa constituie o prioritate.
De multi ani, autoritatile contractante nu au luat cu adevarat in considerare valoarea de mediu a produselor, serviciilor si a lucrarilor. Cu toate acestea, contextul politic si economic global s-a schimbat, odata cu aparitia conceptului de dezvoltare durabila – dezvoltare care satisface nevoile prezentului fara sa compromita abilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi – si nevoia de a lua in considerare problemele de mediu in cadrul tuturor politicilor (in paralel cu aspectele economice si sociale).

Achizitiile publice ecologice se traduc printr-o strategie atenta cu privire la ceea ce cumpara autoritatile publice: cumpararea de produse si servicii cu performanta mare din punctul de vedere al protectiei mediului si luarea in considerare a impactului de mediu al achizitiilor din sectorul public. Achizitiile ecologice inseamna totodata cumpararea in functie de nevoi si evitarea risipei.

Fiecare produs sau serviciu cumparat are impact asupra mediului pe parcursul intregului sau ciclu de viata, de la extractia materiilor prime, fabricarea produsului si pana la folosirea si eliminarea si/sau reciclarea lui. Achizitiile publice ecologice pot contribui la diminuarea acestor impacturi, beneficiile fiind simtite atat la nivel local cat si la nivel global.


Nu sunt evenimente activeManualul de achizitii produse ECO