Achizitii ECO


Categorii


Produse de curatenie

Curatenie

Articole de imbracaminte

Imbracaminte

Bricolaj

Bricolaj

Echipamente electronice

Electronice

Produse de acoperire a podelelor

Podele

Mobilier

Mobilier

Produse  de gradinarit

Gradina

Echipamente de uz casnic

Electrice

Lubrifianti

Lubrifianti

Hartie

Hartie

Alte obiecte de uz casnic

Uz casnic

Servicii

Servicii
Ghidul produselor ECO


Importanta

Ce sunt achizitiile publice ecologice?

Achizitiile publice ecologice reprezinta procedura prin care considerentele ecologice sunt luate in consideratie in cadrul procesului de achizitie.
APE inseamna achizitii inteligente – imbunatatirea eficientei achizitiilor publice si, in acelasi timp, utilizarea puterii pietei publice pentru a genera beneficii ecologice semnificative pe plan local si global.

Cum pot fi utile APE?

Energie eficientaEficientizare energetica
Imbunatatirea performantei energetice a cladirilor publice noi si renovate.
Achizitia de echipamente de birou eficiente din punct de vedere energetic (calculatoare, imprimante, copiatoare etc.).
Achizitia de automobile mai eficiente pentru parcurile auto publice.
Promovarea surselor de energie regenerabile se poate face prin achizitia de electricitate (energie) ecologica sau prin utilizarea combustibililor alternativi pentru transportul public si parcurile auto publice.

 

Poluarea aerului siPoluarea aerului si a apei a apei
 Intre 1997  si 2004, pana la 60% din populatia urbana a Uniunii Europene a fost expusa la niveluri excesive de pulberi in suspensie, dioxid de azot sau ozon – ceea ce a cauzat diverse probleme de sanatate.
Aproape 90 % din teritoriul UE este afectat de eutrofizare (cantitati excesive de elemente nutritive in sistemele acvatice), care determina reducerea biodiversitatii si afecteaza consumul uman
Principala  cauza a poluarii aerului in mediul urban sunt emisiile provenite de la vehicule iar principala cauza a eutrofizarii sunt practicile agricole, apele urbane reziduale netratate.

 Reducerea poluarii aerului in orase se poate obtine prin achizitia de autobuze si automobile cu nivel scazut al emisiilor de pulberi in suspensie si oxizi de azot

Reducerea eutrofizarii cauzate de practicile agricole necorespunzatoare se poate obtine prin achizitia de alimente ecologice, alimente obtinute din agricultura ecologica sau integrata.


DefrisareDefrisarea
In fiecare an se pierd 13 milioane de hectare de padure la nivel mondial – o suprafata de trei ori mai mare decat cea a Danemarcei – cea mai mare parte fiind taiata ilegal.
Astfel se reduce capacitatea globala de absorbtie a CO2 rezultand pierderea habitatelor, amenintand cu disparitia unui numar impresionant de specii de plante si animale. Recomandam achizitia de lemn/produse din lemn numai din surse exploatate legal si creƟterea cantitatii de lemn provenit din paduri gestionate in mod durabil.

 

BeneficiiAlte beneficii ale achizitiilor publice ecologice
Economisirea resurselor naturale prin achizitia de produse obtinute din materiale reciclate.
Reducerea consumului de hartie prin achizitionarea de imprimante capabile sa tipareasca fata-verso;
Crearea unor conditii sanatoase de lucru pentru angajati, studenti, pacientii internati etc. prin utilizarea de produse de curatenie netoxice, servirea in cantine de alimente ecologice (obtinute in mod sustenabil), excluderea substantelor daunatoare din lucrarile de constructie si renovare a cladirilor.


Nu sunt evenimente activeManualul de achizitii produse ECO